Trumpington Village Sign unveiled June 2010, designed by Sheila Betts.
Trumpington Local History Group
Public Art in Hobson Square and
the Clay Farm Centre
Andy Robinson explained that Future City had been involved with the major public art projects
for Clay Farm and the Cambridge Biomedical Campus since 2010-11. Andy had been following
the local archaeology projects, including attending the Local History Group talk by Richard
Mortimer in
March 2012, which he had videoed for reference by the artists.

The designs for Hobson Square dated from 2014, with the art project as an integral component
from an early stage. The project included landscape designs and the art commission which was
awarded to
Heather and Ivan Morison. The ideas included respecting Bronze Age field
boundaries and responding to the arrangement of Bronze Age post holes that were found on site
during the Clay Farm excavation.
Copyright © Trumpington Local History Group, 2018. Updated 9 May 2018.
Email:
admin@trumpingtonlocalhistorygroup.org
Andy Robinson (Future City), gave a talk about the public art features in
Hobson Square and the Clay Farm Centre, at the Local History Group
meeting on 22 March 2018. There was also a talk by Tom Phillips about
the
archaeology of Clay Farm. This was one of three events held in the
Clay Farm Centre before its opening in April 2018. Report by Andrew
Roberts, with thanks to Andy Robinson and Heather and Ivan Morison.
Andy Robinson at the meeting
on 22 March 2018. Photo:
Andrew Roberts.
Public art proposals for Hobson
Square. Heather and Ivan
Morison, c. 2014.
The rill across Hobson Square and the entrances into the Clay Farm Centre were set at a
diagonal, inspired by the orientation of the Bronze Age ditches. The designers of the Square
were asked to create a space for civic events and also a green feeling and the rill was an effective
device to mark the interface between these two zones.
The rill and offset entrances to the Clay Farm
Centre. Andy Robinson, March 2018.
Heather and Ivan proposed a sculpture in Hobson Square based on the layout of a group of post
holes. Their vision of a large scale timber structure was on a scale to match the surrounding
architecture and the proposed planting and silver birch trees in the Square. Andy said that
Heather and Ivan worked up their ideas in a series of models. They had to do extensive research
into the concept, including investigating how to join natural timbers in a robust way. It proved
time-consuming to find suitable timber, but they eventually found a landowner in Snowdonia,
where there were chestnut trees that had been blown over during a storm. They spent a year
organising the removal of the timber and its transfer to their workshop in Herefordshire.
Early design for the sculpture and the position of the sculpture
in Hobson Square. Heather and Ivan Morison, c. 2012.
Research into the concept. Andy Robinson, 2014.
Sourcing the timber. Andy Robinson, 2014.
The softer wood was stripped back with a chainsaw. They catalogued the resulting timbers and
remodelled the design based on the available material. Heather and Ivan then worked with
specialists to produce a further revision. The timber was moved to another site for testing and
further work on the joints, then the design was approved by structural engineers. During the
process, the timbers were blackened to make them more durable. This is based on techniques
used in Norway where the timber in stave churches and other buildings are treated with tar from
burnt pine trees.
Stripping back the timber. Andy Robinson, 2014.
Revising the concept. Andy Robinson, 2015.
Testing the design. Andy Robinson, 2016.
The 'Bronze House' artwork was brought to Hobson Square and installed in May 2017. Further
work was then done on the blackening of the timbers. The final work on the Square was now in
hand (March 2018), including installing uplighting on the sculpture.
Installing the 'Bronze House' artwork in Hobson Square.
Andy Robinson, May 2017.
The completed framework of the 'Bronze House'
sculpture in Hobson Square. Andrew Roberts, 5 May
2017, Andy Robinson, March 2018.
Andy added that Heather and Ivan Morison were also awarded the public art commission for the
Clay Farm Centre. This involved developing the reception desk and the spiral staircase from the
Ground Floor to the First Floor, using designs which respond to the structure in the Square.
They incorporate Douglas fir as the black elements and beech to form the surface of the desk.
Installing the stairs and reception desk in the Clay Farm
Centre. Andy Robinson, March 2018.
Elsewhere across the Clay Farm and Glebe Farm developments, Andy said that the artists had
designed play areas to include motifs based on pottery and other archaeological finds.
Art and play concept for one of
the other public squares on Clay
Farm. David Jarvis Associates
and Simon & Tom Bloor.
Andy is looking into how best to archive the information about the project within the Clay Farm
Library.

In response to a question, Andy said that the budget for the Bronze House art work was
£130,000.